2e training Mindful Leven – najaar 2020

Vanwege de Corona-crisis werd de 2e training opgeschort tot najaar 2020 (5 zaterdag-avonden van 31 oktober t/m 2 januari). Deze 2e training is al vol, maar wil je je aanmelden voor later, geef dat dan door aan Rozemarijn: rozemarijn_vrijland@yahoo.com

Over de training geeft Rozemarijn een korte toelichting: ”We hadden er nog nauwelijks bekendheid aan gegeven of de eerste training was al volgeboekt! Ik kijk er enorm naar uit. Ik ben nu het boek ‘Mindful met Jezus’ aan het lezen van Philip Troost. Mijn kwaliteiten als theaterdocent kan ik nu eindelijk combineren met alles wat Jezus mij leert over een goed leven leiden. Hij zegt niet voor niets in Zijn Woord ‘Kom tot mij, allen die vermoeid en belast zijt en Ik zal je RUST geven’. Als christenen verlangen we niet anders, we staan midden in deze maatschappij die soms (te)veel van ons vraagt waardoor we nog meer Gods belofte van vrede kunnen gebruiken. De training geeft je misschien nieuwe inzichten, je doet nieuwe ervaringen op door met elkaar oefeningen te doen en ervaringen uit te wisselen.”

Rozemarijn beloofde om na elke training één oefening voor de hele gemeente beschikbaar te stellen. Dit zijn ze:

4. Basisoefening JE HART

Dit is een ligmeditatie, met pen en papier binnen handbereik.
Ga lekker ontspannen op de bank of op bed liggen en sluit je ogen. Probeer je aandacht naar je ademhaling te brengen (zie oefening 1). Het kan helpen om je handen naar je hart te brengen en ze daar te laten rusten. Als je de rust voelt komen, stel je jezelf drie vragen. Probeer te voelen wat dit met je doet, welke gedachten erin je opkomen.
1. Wat leeft er nu in je hart?
2. Waar gaat je hart sneller van kloppen?
3. Waar verlang jij naar?
Doe niet aan censuur, maar schrijf alles op. Op een later moment kun je hier eens rustig voor gaan zitten. Wat voor andere keuzes zou je willen maken in je leven, waardoor je meer vanuit je hart gaat leven?

3. Basisoefening WAARnemen

In training 3 hebben we het gehad over ’WAARnemen’. De hele dag door nemen we dingen waar en denken we daar vervolgens iets over. Dat strookt niet altijd met wat WAAR is. Jezus is de weg, de waarheid en het leven, lezen we in de bijbel. Wanneer we naar waarheid zoeken, ook in onze observaties door de dag heen, komen we uit bij Jezus. Jezus kwam niet om te oordelen. De oefening die je kunt doen om dit te trainen is als volgt:

Neem een moment uit je dag heel bewust je omgeving waar. Je kan beginnen met het waarnemen met je ogen. Je ziet iets en probeert daar niets aan te koppelen of dat te duiden. Je probeert het er te laten zijn zonder er iets van te vinden. Deze oefening kun je ook doen met proeven, luisteren (lekker met je ogen dicht), ruiken en voelen.

Wanneer je dit regelmatig doet merk je dat je groeit in minder ‘oordelen’ waardoor dit effect zal hebben op je gemoedstoestand en je meer rust gaat ervaren. Je gedachten nemen geen loop met je. Alles breng je bij God. ‘Heer, help mij om niet te oordelen’. Het gaat niet vanzelf heb ik ontdekt, maar door dagelijkse training leer ik meer als Jezus te zijn. Aanwezig. Hier en nu. Echte aandacht te hebben voor mezelf en de ander om mij heen.

2. Basisoefening VERTRAGING

Deze oefening kun je overal praktiseren. Het gaat met name over bewustwording.
1. Wanneer je ergens loopt (op straat, tijdens het werk, in huis, in de supermarkt) wees je dan bewust van je snelheid.
2. Ga deze ‘loop’ bewust vertragen en kijk wat dit met je ‘mindset’ doet.
3. Kijk om je heen en merk dingen op die je anders voorbij zou lopen.
4. Doe dit meerdere keren in de week en je zal zien dat je je meer bewust wordt van je omgeving.

Deze oefening doe ik graag op weg naar het station als iedereen naar zijn werk toe ’sjeest’ of tijdens mijn werk als ik mij gehaast voel. Ik vertraag en merk dat ik tot rust kom…

1. Basisoefening ADEM

Houding
Zoek een plek waar je je kunt ontspannen. Ga zitten in een houding die prettig is. Zit rechtop, zorg dat je goed kunt ademhalen. Sluit je ogen.

Adem
Ga met je aandacht naar je ademhaling. Volg deze zonder dit te willen beïnvloeden.
Als je inademt weet je dat je inademt. Als je uitademt weet je dat je uitademt.
Na de uitademing is er rust… totdat je merkt dat het lichaam weer gaat inademen.
 
Afleiding
Wanneer je aandacht weggaat bij je adem, dan kijk je naar dat wat je aandacht wegtrekt: een geluid, een gedachte, een gevoel, iets in je lijf… Heb er geen oordeel over, vecht er niet tegen, laat het er eenvoudig zijn. Accepteer de afleiding die er is, keer dan terug naar je adem.
 
Deze oefening kun je overal praktiseren. Voor beginners de tip om deze in een rustige omgeving te oefenen. Daarna zul je merken dat je op meerdere (drukke) plekken terug kunt keren naar je adem.

Veroordeel jezelf niet, maar wees lief en mild voor jezelf, wanneer je merkt dat je bent afgeleid. Het is een oefening en oefening baart kunst.
 
Bedenk dat God je de adem, het Leven gegeven heeft. Wanneer je je adem inhoudt (wat we vaak doen als we druk zijn of gestrest) dan Leven we eigenlijk niet meer. Door je hier bewust van te zijn, leer je om terug te keren naar je kern. Terug te keren naar God, naar Jezus die zegt ‘Komt tot Mij, allen, die vermoeid en belast zijt, en Ik zal je rust geven’ (Matteüs 11:28).